El municipi

imagen 1

El poble d’Albanyà és a l’extrem nord-oest de l’Alt Empordà, a l’alta vall de la Muga, en terres pirinenques que són en contacte amb l’Alta Garrotxa. L’any 1969 el municipi veí de Bassegoda, va ser incorporat al d’Albanyà. És un dels termes més grans de la província de Girona, i el tercer més alt de la comarca de l’Alt Empordà.

El poble d’Albanyà és a tocar la riba esquerra de la Muga. Es formà entorn del monestir de Sant Pere d’Albanyà que pels anys 820-825 fundà un abat de nom Dònmul.

L’atractiu nucli d’Albanyà és centrat encara per l’església de Sant Pere, interessant exemplar del romànic primitiu. A l’interior s’hi pot veure una làpida sepulcral esculpida, romànic-gòtic, que procedeix de l’església de Carbonils, d’aquest mateix terme.

L’extens terme actual s’estén per terres molt accidentades, d’altes carenes amb abruptes cingleres i pregones  fondalades. És una rodalia que identifiquen i emfatitzen els pics del Mont i de Bassegoda amb les seves enlairades i peculiars siluetes, tan familiars als habitants de tot l’Empordà i de la Garrotxa.

En el terme municipal hi podem trobar les 13 Esglésies, d’estil romànic.